De Drentse Vlaggenhijsers

De Drentse Vlaggenhijsers is een interdisciplinair maatschappelijk project voor, door en óver de (gewone) Drent. Samen met documentairemaakster & illustrator Okki Poortvliet en theatermaker & singer songwriter Hans van der Werf draai ik dit project in 2022/23 in de 5 participerende gemeenten (Emmen, Coevorden, De Wolden, Westerveld & Midden-Drenthe) in Drenthe.

We gaan op zoek binnen Drenthe naar de verhalen achter de Drentse Vlaggenhijsers. Hoe verschillend we ook zijn (jong, oud, generaties die hier al jaren wonen, import, migranten etc), we wonen allemaal in Drenthe en zijn dus Drent. Maar wie is nou eigenlijk de Drent? Waarom hijs je de Drentse vlag? En wat zijn de levensverhalen achter deze vlaggenhijsers? Voelen we ons verbonden met Drenthe? Het is een project over onze omgeving, verbondenheid en identiteit, regionalisme, culturen & erfgoed.

De (levens)verhalen van de Drentse vlaggenhijsers die worden opgehaald in het vooronderzoek, zullen door ons 3 op een artistieke wijze worden vertaald naar een documentaire, theaterstuk en muziek. We bundelen deze 3 eindproducten tot één film/theater/muziek-productie, die we rond de zomer 2023 in de participerende gemeenten zullen gaan opvoeren.  

Er wordt een basisproductie ontwikkeld door ons, waarin er ruimte is voor lokale (amateur)makers, spelers, kwaliteiten & toevoegingen.